Tijdens het studeren je hersenen zo optimaal mogelijk inzetten, wie wil dat nu niet? In Leren als een pro geven Olav Schewe en Barbara Oakley je praktische tips hoe je het leren en studeren zo effectief en efficiënt mogelijk kunt inzetten. Een must read voor wie wil leren!
Praktische tips voor effectief leren
In het boek Leren als een pro geven Olav Schewe en Barbara Oakley praktische tips hoe jij je studieprestaties kunt verbeteren. Op basis van de ondertitel (‘de beste technieken om je brein optimaal te laten presteren’) verwacht je als lezer waarschijnlijk dat het boek simpelweg een lijstje bevat met een aantal trucjes om het leren te bevorderen. Maar niets is minder waar. Tuurlijk, er wordt veel aandacht besteed aan strategieën en technieken die je kunt toepassen, maar dit wordt in een bredere context geplaatst. Door op een simpele manier uit te legen hoe je hersenen werken, zorgen de schrijvers er namelijk ook voor dat je begrijpt WAAROM de strategieën die zij aandragen werken. En waarom de studietechnieken die je tot op heden hanteerde mogelijk suboptimaal zijn.
Prettige opbouw
Het boek heeft een fijne opbouw waardoor je de structuur van zowel het boek als afzonderlijke hoofdstukken snel door hebt (overigens één van de aanbevelingen om effectief te kunnen lezen). Elk hoofdstuk heeft een korte samenvatting en aan het einde van het boek vind je een checklist waarin je de kernpunten uit het boek kunt teruglezen. Hierdoor kun je op een later moment makkelijk een bepaald onderwerp of een bepaalde strategie terugvinden. Aangevuld met de vlotte schrijfstijl zorgt dit er voor dat het boek makkelijk wegleest, zonder dat dit afbreuk doet aan de kracht van de inhoud.
Schewe & Oalkey werken veel met metaforen en visuele weergaves van de achterliggende theorie en strategieën. Bijvoorbeeld de drones die actief zijn in je hersenen als je in de dwaalmodus bent of de octopus die symbool staat voor het werkgeheugen. Dit zorgt dat de inhoud ook voor de beelddenkers onder ons makkelijk blijft hangen.
Versterken van zenuwketens
Het versterken van zenuwketens speelt een centrale, terugkerende rol in het boek. Hoe creëer je de juiste omstandigheden om dit te realiseren, maar ook hoe creëer je nieuwe ketens en hoe kun je losse ketens met elkaar verbinden en versterken? De schrijvers bieden hiervoor een breed palet aan oplossingen: van kleine trucjes als verbale en visuele geheugentechnieken tot meer fundamentele kennis over het versterken van zenuwketens. Dit alles zonder heel technisch te worden. De schrijfstijl blijft luchtig en ook de achterliggende kennis vanuit de hersenwetenschappen en psychologie wordt op een toegankelijke wijze aangeboden aan de lezer. Precies voldoende kennis om te begrijpen waarom bepaalde technieken en strategieën wel/niet werken, zonder dat het droge kost wordt.
Groot pluspunt is dat de schrijvers focussen op verschillende elementen die het leerproces beïnvloeden: niet alleen het opnemen van verschillende soorten kennis zelf (van zowel feiten stampen als kennis toepassen in opdrachten), maar ook op het optimaliseren van de studieomgeving, de tijd en het moment van studeren.
Samengevat
Na het lezen van Leren als een pro kwam ik in elk geval tot de conclusie dat ik mijn studietijd een stuk efficiënter en effectiever door had kunnen komen als ik dit boek destijds tot mijn beschikking had gehad. Een must read kortom voor wie wil leren.